ESKİ FOÇA & KARABURUN


Eski Foça


Ege'de sakin, muhteşem koyları ile keyifli bir tatil geçirebileceğiniz yerleşim yerlerinden birisi.  İstanbul'dan ulaşım konusunda 2 ayrı seçenek var; ilki otobüs ile İzmir otogara gelerek buradan Eski Foça minibüslerine binmek. Bu şekilde hemen hemen 9-10 saatte Eski Foça'da oluyorsunuz. Ben ikinci seçeneği tavsiye ederim. Uçakla İzmir'e gelerek hava alanından Aliağa yönüne giden İzban metrosuna biniyorsunuz. Hatundere durağında indiğinizde sizi Eski Foça belediye otobüsleri karşılıyor. Bu şekilde hemen hemen 3-4 saatte Eski Foça'da olabilirsiniz.







Konaklama açısından pansiyonlar ve apart oteller çoğunluktadır. Çoğu gayet makul fiyatlarla sizi karşılıyor ve hepsi merkezin çevresinde bulunmakta. Tabii sezona göre fiyatlarda değişiklik gösteriyor. Ben gittiğimde ailem ile kaldığım için otel veya pansiyon konusunda çok öneri yapamıyorum. Fakat daha önceden arkadaşlarımın kalmış olduğu Fokai Pansiyon ve Grand Amphora Hotel için güzel yorumlar aldım.

Merkezde halk plajı bulunmakta, bunun dışında Yeni Foça İstikametine doğru her koyda ayrı plajlar bulunmakta ve hepsine ulaşımı minibüsler ile kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Tabii dilerseniz araç kiralamakta iyi bir seçenek olabilir.

Önerebileceğim plajların başında Makarel şimdiki adı ile Foça Port Beach geliyor. Giriş ücreti hafta içi 25 tl fakat ücrete yemekte dahildir. Hafta sonu ise yine aynı fiyat yemek hariç oluyor.

Bunun dışında Polen Beach, Teras Beach ve Hanedan Beach'i önerebilirim. 10-15 TL aralığında giriş fiyatlarına sahip. Foça hep rüzgarlıdır bu nedenle denizi de hafif dalgalı oluyor. Teras ise çok sakin bir koyda ve dalgalı denizde yüzemeyenler için iyi bir alternatif. Hanedan her zaman dalgalı olur.


Eski Foça'nın denizinde olmazsa olmazdan birisi de deniz kestaneleridir, deniz ayakkabınızın çantanızda bulunması tavsiyedir.


 FoçaPort Beach denizinden bir görüntü


Teras'tan bir görüntü




Eski Foça'nın hep aklımdan çıkmayan tek özelliği olağanüstü gün batımı....Bu manzara ile küçük deniz kısmında yer alan restaurantlarda akşam yemeğinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Sahil Restaurant güzel ve taze balıkları ile Gözde Restaurant ise kebapları ile tavsiye edebileceğim yerler arasındadır. Sahil Restaurant'ta kalamar ızgara önerimdir.







Eski Foça'ya gelince Nazmi Usta'nın Sakızlı Dondurması'nı yemeden gitmeyiniz. Nazmi ustanın dondurmalarını yediğinizde , diğer dondurmalar size krema gibi gelecek :) Bu yaz denediğim yeni tahinli dondurması da enfesti.  Ayrıca artık çoğu dondurmacı da kokusunu duyamadığım kornet külahları da yapıyorlar. Çocukluğumda külah kokusuna giderdim dondurmacıya şimdiki suni dondurma külahları bir tat vermiyor cidden, ama Nazmi Usta dondurma külahlarını da kendisi yapıyor. Bu yüzden dondurma ayrı bir güzel oluyor.

Foça Merkezde bulacağınız tekne turları ile tüm Foça koylarını ve ayrıca orak adası, siren kayalıklarını da görebilirsiniz. Foça adından da anlaşılacağı gibi Fokları ile ünlüdür. Fokların siren kayalıklarında yaşadığı söyleniyor. Bu sebeple orak adası ve adaya bağlı siren kayalıkları koruma altındadır ve adaya çıkış yasaktır.

Karaburun
Eski Foça'dan 1 saatlik keyifli bir Turyol yolculuğu ile Karaburun'a varıyorsunuz. Turyol sabah 09:00da kalkıyor, akşam Karaburun'dan saat 20:00'de Foça'ya geri dönüş var. Yani tüm gün bu güzel beldeyi gezebilirsiniz. 

Eski Foça'dan ayrılış


Turyol'la Karaburun'a giderken Eski Foça'daki Askeri bölgenin önünden geçiyorsunuz.  Bu sayede bu bölgede bulunan antik limanı'da görebilirsiniz.


Karaburun'a yaklaşırken burada da bir olay yok bence, tüm gün buraya boşuna geldik hissine kapılmıştım ilk kez gittiğimde. Turyol'dan indiğinizde sizi enfes bir deniz karşılıyor. Şehir merkezi tepede ama iskele civarında da hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Restaurantlarda her şey çok uygun ve çok leziz. 




Karaburun'un en güzel koyu bana kalırsa Mimoza Koyu'dur. Buradaki durgun deniz beni her seferinde mest ediyor. Deniz gözlüğünüzü almayı unutmayın, yüzerken balıkları görmek size oldukça keyif verecek.








Karaburun'da Haziran aylarında Keçi Kırkım Şenliği düzenleniyor. Yolunuz bu aylarda Karaburun'a düşerse çok hoşunuza gideceğine eminim :) Keçi sütünden dondurmalar çok güzel oluyormuş, ben Karaburun merkeze gittiğimde yemiştim, festival zamanı çok daha lezizdir eminim.

Akşama kadar denizden çıkmak istemediğinizden zaman çabuk geçiyor. Bu koya da yine merkeze giden minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Karaburun'un en ünlü plajı Bodrum Plajı'dır. Minibüslerin üzerinde  Bodrum istikameti diye yazıyor. Ben daha sessiz ve sakin yerleri tercih ettiğimden Bodrum plajına hiç gitmedim, merkeze giderken önünden geçerken görmüştüm. Oldukça büyük ve herkesin rağbet ettiği bir plaj. Tercih tabii ki sizin :)

Karaburun'dan ayrılırken;






Sizi Eski Foça karşılıyor :)













Yorumlar

Translate

Popüler Yayınlar