POMPEİİ ANTİK ŞEHRİ

Pompeii, Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor. Vezüv yanardağının eteklerinde bulunan şehir , milattan önce 79 yılında yanardağın patlaması sonucu 24 saat içinde yok oluyor.

Peki kimdi bu Pompeii halkı? Pompeii halkı ticaret ile geçimini sağlıyordu, zengin kesimin yaşadığı bir şehirdi ve ayrıca bu zengin kesime hizmet eden kölelerde bu şehirde yaşıyordu. Bunun dışında genelevlerde oldukça yaygındı. 



Yanardağın patladığı gün şehirde Caesar Augustus'un (bildiğimiz Romalı Sezar 😆 ) "Ulusun Babası" olarak adlandırılmasının yıl dönümü idi ve festival vardı. Bu nedenle kaos ikiye katlandı buda daha çok paniğe ve dolayısıyla ölüme yol açtı. 

Patlama 2 gün boyunca sürdü. İlk aşama, yaklaşık 18 saat süren ve çoğu sakinin kaçmasına izin veren pomza yağmuru idi, çoğu kaçan insan muhtemelen en değerli eşyalarından bazılarını kurtarmayı başardı. İkinci aşamada ise yanardağ yakınında yüksek hızlı, yoğun ve çok sıcak kül bulutlarından oluşan püskürtmeler ve lav akışları başladı, yollarına çıkan tüm yapıları tamamen veya kısmen devirdi, kalan nüfusu yaktı veya taşa çevirdi.





Araştırmalarda Pompeii'de ve çevresindeki kasabalarda daha önce külden boğularak öldüğüne inanılan insanların ana ölüm nedeninin sıcaklık olduğu belirlendi. 2010 yılında yayınlanan çalışmanın sonuçları,en az 250°C (480°F) sıcak piroklastik akışlara maruz kalmanın,insanlar korunaklı yerde olsalar bile anında ölüme neden olmak için yeterli olduğunu göstermekte (kaynak: wikipedia).



Pompeii oldukça büyük bir şehir, Napoli'ye geldiğinizde planınızda bu şehri gezmek varsa en azından 4-5 saatinizi ayırmanız gerekli. Her ayın ilk pazar günü İtalya'da müzeler ücretsiz, Pompeii ziyaretimin ilkini bilmeden ücretsiz gerçekleştirmiştim 😊 Sizde bu zamanda denk gelirseniz ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Pompeii kalıntılarını ise Napoli Arkeoloji müzesinde görebilirsiniz.

Pompeii ziyaretiniz için saat ve ücret detaylı bilgi; http://pompeiisites.org/




Yorumlar

Translate

Popüler Yayınlar